Způsob výroby potravin má dopad na zdraví spotřebitelů a na naši planetu. Proto je zdraví a pohoda spotřebitelů středobodem výzkumných a vývojových aktivit společnosti Puratos už od od 20. let 20. století.
Společnost Puratos se zavázala poskytovat produkty a řešení s nejlepší možnou nutriční hodnotou, aniž by byla ohrožena chuť, textura, kvalita nebo bezpečnost.
Systematicky optimalizujeme nutriční hodnoty nových i stávajících produktů. Zvyšujeme dostupnost ingrediencí uznávaných pro jejich pozitivní dopad na zdraví (např. ovoce, vláknina a celozrnné potraviny) a snižujeme přítomnost ingrediencí, jako jsou sůl, určité tuky a cukry.
Náš koncept "Zdraví a pohoda" se skládá z 10 základních stavebních bloků.
Zatímco oblast "zdraví" je vědecky podložena a výzkumem byl prokázán pozitivní účinek určitých složek potravin na naše zdraví, "pohoda" souvisí se subjektivním vnímáním spotřebitelů v oblasti toho, jaké vlastnosti potravin jsou pro lidské tělo prospěšnější.
Zvyšujeme množství zrn a semínek v našich produktech. Dále podporujeme použití celozrnných variant produktů, abychom stimulovali spotřebu pekárenských výrobků s vysokým obsahem celých zrn, celozrnných složek a semínek. To pomáhá spotřebitelům po celém světě dosáhnout doporučeného denního příjmu vlákniny.
Puratos pomáhá snižovat spotřebu cukru prostřednictvím své kompletní řady cukrářských a čokoládových výrobků se sníženým obsahem cukru. Dále přepracováváme stávající recepty s cílem snížit obsah cukru minimálně o 3 %. Jakékoli odstranění, redukce a/nebo výměna cukru by neměly ohrozit ani chuť, ani texturu produktu.
Kdykoli je to možné, zvyšujeme obsah ovoce nebo obsah ovocné náplně v konečném výrobku.
Naším cílem je odstranit nebo omezit tuky, zejména ty s nízkou nutriční kvalitou, nebo je nahradit tuky výživově kvalitnějšími. Zaměřujeme se také na odstranění transmastných kyselin a jejich nahrazení zdravějšími zdroji tuků.
V rámci doporučení Světové zdravotnické organizace nabízíme řešení ke snížení množství soli v pečivu, abychom pomohli spotřebitelům dodržovat maxiální konzumaci 5 g soli denně.
Stále více spotřebitelů chce omezit ingredience vnímané jako nežádoucí, jako jsou přídatné látky, umělá barviva a aromata. Puratos nabízí čisté a čistší alternativy, které umožňují kratší, jasnější a čistší seznam složek hotových výrobků.
Abychom reagovali na rostoucí poptávku po více přírodních produktech, poskytujeme tam, kde je to možné, bio alternativu bez kompromisů v chuti, textuře a celkové funkčnosti.
Stále více lidí se vyhýbá lepku ve své stravě. Pokud je to možné, Puratos poskytuje nutričně vyvážené bezlepkové alternativy bez kompromisů v chuti a textuře.
Přispíváme k lepší planetě tím, že nabízíme rostlinné alternativy s chutí, texturou a funkčností co nejblíže tradičnímu protějšku.
O souvislosti mezi střevní rovnováhou a celkovým zdravím spotřebitelé dobře vědíi: zdravý trávicí trakt pozitivně ovlivňuje fyzické i duševní zdraví. Puratos proto vytvořil řadu produktů, které obsahují prvky podporující zdravou střevní mikroflóru (mezi nimi například specifické druhy vlákniny).