Vánoční odpalované kuličky

Klasický odpalovaný zákusek v zimní lyžařské podobě.

Ingredience

Kompozice

  1. Odpalované těsto
  2. Krusta
  3. Vanilkový krém
  4. Meruňková náplň

Postup

Krusta
Suroviny smícháme do hladkého těsta. Mezi dvěma pečicími papíry vyválíme velmi tenkou vrstvu, cca 1 - 2 mm. Vložíme do mrazáku a necháme zmrznout.

Těsto
  1. Suroviny vložíme do kotlíku a plochým nástavcem (lyrou, káčkem) během několika minut vysokou rychlostí vymícháme hladké těsto. Necháme ho v kotlíku odpočinout cca 15 minut.
  2. Cukrářským sáčkem s kulatou nebo řezanou špičkou nastříkáme na plech pokrytý silikonovou podložkou nebo pečným papírem malé kuličky o hmotnosti 30 - 50 g. Děláme mezi nimi větší rozestupy, při pečení se hodně zvětší. 
  3. Z mrazáku vyjmeme připravené těsto na krustu, vykrajovátkem vykrojíme kolečka o velikosti nastříkaných kuliček a položíme je na ně. Pečeme na vysokou teplotu, cca 210°C asi 25 minut. Prvních 5 minut otevřeme klapku. Teplotu a čas pečení je vždy nutno vyzkoušet na každé peci, protože podle typu se mohou značně lišit.
  4. Upečené necháme vychladnout na plechu, potom vespod nařízneme a plníme nejprve vanilkovým krémem a poté meruňkovou náplní (10 - 20 g).

Vanilkový krém
  1. Smícháme práškovou směs Cremyco se studenou vodou, stačí rozmíchat ručně, není potřeba šlehat. Necháme 10 minut zrát.
  2. Šlehačku Whippak vyšleháme do pevna. Musíme hlídat, abychom nešlehali příliš dlouho, šlehačka by byla příliš tuhá. Připravený studený puding Cremyco smícháme s ušlehanou šlehačkou.

Sestavení a dekorace

Čepice: rozetřete trochu temperované hořké čokolády na fólii a otočte kolem trubičky, abyste získali prsten o průměru 4 cm.

Šála: obarvěte trochu fondánu Decofondant, rozválejte na 2 mm mezi dvěma fóliemi a nastříhejte několik pruhů, konec přitlačte vidličkou.

Lyže: přilepte (nastříkáním vody) fólii o velikosti 10x20 cm na čistý tác. Nakapejte několik kapek temperované tmavé čokolády a zvedněte tác, aby kapka odtekla dolů. Než čokoláda ztuhne, zvedněte konec hrany fólie, abyste získali křivku lyže.

Oči a nos: použijte hořkou a bílou čokoládu.

Umístěte dva pruhy fondánu na horní část kuličky pro šátek. Potom na něj položte prsten čokolády a na čepici do něj nastříkejte našlehaný Whippak. Přilepte oči na prsten a také nos.  Na spodní část umístěte čokoládové lyže.

Poznámka

Receptura je ilustrační a je potřeba ji přizpůsobit každému provozu zvlášť. Využijte pomoci našich technologů!